Idag har äntligen(!) finaste Ludde fått flytta till egen flock och han verkligen stortrivs tillsammans med honorna. Han uppvaktar dem lite smått men utan att forcera, är istället väldigt snäll och försiktig. Luddes kastrerades för en månad sedan och kommer nu framöver få leva lyxliv som avelspensionär tillsammans med några av våra honor. I slutet av sommaren bokade jag tid för kastrering för Ludde hos Husdjurshälsan i Högsbo Göteborg. Men för att inte operera under värsta sommarvärmen fick vi en tid 2 september.
Kvällen innan operationsdagen hade jag förberett en transportlåda till Ludde, bäddat med frottéhanddukar och tidningspapper under dem samt hö som jag band ihop med en hårsnodd för att inte riskera hö överallt med risk att det hamnade i opsåret. Vidare var vi ombedda att packa med en matsäck med Luddes favoritgrönsaker som han skulle få postop. Tidigt på morgonen lastade vi in i bilen och körde mot Göteborg. Ludde hade inskrivningstid kl 8:15 så därför blev det att passera Göteborg i värsta rusningstrafiken. Skönt att jag startade i god tid! Å vi var framme och parkerade utanför Husdjurshälsan strax innan kl 8 då de slog upp dörrarna för dagen och efter det att Ludde skrivits in av djursjukvårdare visades vi in på ett av undersökningsrummen. Efter en stunds väntan kom veterinär som gjorde en hälsoundersökning av Ludde, varefter det var dags för mig att säga hejdå och överlämna Ludde till veterinären och övriga operationsteamet.
I samband med bokningen fick jag informationen att Ludde skulle opereras under dagen. Efter det att han opererats och väckts ur narkosen skulle djursjukvårdarna ”mata igång” honom samt erbjuda de grönsaker han hade med sig i sin matsäck. När jag kom och hämtade Ludde vid 15-tiden var det en efter omständigheterna välmående marsvinskille jag mötte. Ludde hade matats med criticalcare i några omgångar och piggnat på sig såpass att han ätit en stor del av sina grönsaker. Han hade även både kissat och bajsat (vilket det kan vara problem med postop). Vidare hade jag vid inskrivningen bett om att få med mig en extra påse criticalcare hem ifall Ludde skulle ha svårt att komma igång med maten. Och en sådan påse fick jag med mig tillsammans med ett papper med råd om eftervård samt smärtlindrande medicin (Metacam).
Hemma fick Ludde bo enskilt i en extralåda. På botten hade han handdukar med tidningar under och detta byttes dagligen för att minska risken för infektion. På bilden ovan är Ludde alldeles nyhemkommen och fortfarande lite trött efter narkosen. Första dygnet åt Ludde rättså sparsamt så jag stödmatade honom med criticalcare. La även inledningsvis fram flera olika grönsaker så att Ludde skulle kunna välja de han tyckte bästa om. Sedan blev jag mer selektiv och serverade enbart favoritgrönsakerna och gott gräs (bilden endan). Och andra dygnet åt Ludde helt själv. Tredje dygnet åkte jag tillbaka med Ludde till Husdjurshälsan på en extra sårkontroll. Ludde hade opererats med traditionell metod*. Hans allmäntillstånd var gott, men ena opsåret glipade något och det såg ut som sårkanterna inte låg helt ihop. Inget alarmerande, inga tecken till infektion eller inflammation och ingen risk att såret skulle spricka upp utan den enstaka suturen satt på sin plats, men jag ville ändå ta det säkra före det osäkra. Så för att säkerställa att allt var som det skulle blev det alltså ett extra besök. Tack och lov fick vi bra besked och kunde åka hemåt igen utan åtgärd. Därefter blev Ludde allt piggare för var dag. Efter 2,5 veckor flyttade han från extralådan in i burskåpet igen och idag en månad efter kastreringen var det som sagt äntligen dags att flytta från burskåpet och till egen flock
*Traditonell metod vid kastrering av marsvinshanar innebär att två snitt görs och testiklarna avlägsnas tillsammans med närliggande fettvävnad. Ibland kan komplikationer tillstöta efter kastrering med traditionell metod. Antingen som infektion i kvarvarande fettvävnad med abscess som följd. Det kan också bli en reaktion på stygnen/suturtråden som används. En nyare metod finns också där kastrering av marsvinshanar sker genom buksnitt och testiklarna samt kringliggande fettvävnad avlägsnas via detta enda snitt. Enligt exoveterinär är den nya metoden förenad med lägre risk för infektion och andra komplikationer. Dock är inte alla exoveterinärer upplärda på den nyare metoden ännu.