Stöd- och handmatning av marsvinsbebisar


Som uppfödare händer det att du ställs inför att behöva stöd- eller handmata marsvinsbebisar. Antingen ifall någon av marsvinsbebisarna inte kommer igång att dia om de ska eller av annan anledning inte ökar tillräckligt i vikt, exempelvis vid extra stor kull och inte tillräckligt med mjölk hos marsvinsmamman. Det kan även hända att du plötsligt står där med moderslösa marsvinsbebisar. Denna text är skriven med förhoppningen att vara till hjälp för dig som står inför någon av dessa situationer.

Hur stöd-/handmatar du små marsvinsbebisar?

Blanda mjölkersättning enligt instruktion på förpackningen. Använd med fördel en 1ml-spruta. Lägg gärna den lilla marsvinsbebisen i en liten frottéhandduk. Håll marsvinsungen stadigt och lägg den en aning på sidan (på samma sätt som de ligger när de diar marsvinsmamman). Spruta sedan försiktigt droppvis mjölkersättning i främre delen av munnen. Långsamt, se till att inte spruta fortare än marsvinsbebisen hinner svälja i lugn och ro.

Börja med att ge 0,1-0,2ml första matningen. Var tålmodig och se till att marsvinsbebisen lär sig äta. Erbjud sedan 0,2-0,3ml varje till var tredje timme första dygnet. Därefter ökar de rättså fort i mjölkmängd, från ca 0,5ml vid start av dygn 2 upp till 1-3ml efter ytterligare 12-24timmar. Från och med dygn tre är de oftast uppe i 4-6ml per mål. Då kan du om du önskar byta till en lite större spruta 2-5ml (för att slippa fylla på sprutan många gånger).

Personligen föredrar jag att mata med 1ml-spruta, då det ger mig bättre kontroll på hur mycket marsvinsbebisarna faktiskt äter. Andra använder helst sked när de ska stöd-/handmata marsvinsbebisar. Oavsett om du väljer att mata med spruta eller sked är det viktigt att vara var försiktig och noga med att mata långsamt, så att inte marsvinsbebisen får mjölkersättningen i lungorna (den drabbas isåfall av aspirationspneumoni, lunginflammation, ofta med dödlig utgång).

Det räcker att mata varannan till var tredje timme om inte marsvinsbebisen är mycket svag och/eller undernärd, då kan man behöva fördela matningen på fler och mindre mål. Alltså mata oftare till en början och mindre mängd per mål. Ge heller inte mer än max 6ml. Marsvinsbebisar har inte så stor magsäck och därmed inte plats för så stort maginnehåll. Istället kan de må mycket dåligt och till och med avlida av för mycket mat per matning. Så försök inte(!) att ge en större mängd för att kompensera för om du ska åka bort en stund på dagen. Även om det går exvis 5 timmar klarar de det. Men i gengäld vill de ha mat en gång i timmen/halvtimmen när du är hemma igen.

Marsvinsbebisarna lär sig snabbt varifrån mjölken kommer. Efter några dagar är de präglade på sprutan och oerhört ivriga. Dessutom kan de vägra släppa sprutan när du ska fylla på den. Var försiktig när du ska ta sprutan ur deras mun så du inte bryter sönder deras tänder.

När marsvinsbebisarna blivit ungefär två veckor gamla kan du dra ned till att mata 4 ggr per dygn. Då är det även dags att blanda i en liten mängd CriticalCare i mjölkersättningen. Mjölkersättningen antar då en gröngulbeige färgton (se foto längst ned till vänster). Sedan utökar du successivt mängden. Alltså ju äldre de blir desto mer CriticalCare kan du blanda i mjölkersättningen. Vid tre veckors ålder äter de flesta marsvinsungar tillräckligt med hö, grönsaker och kraftfoder och då brukar det räcka med stödmat morgon och kväll. Det är sällan man behöver stödmata marsvinsungar som är fyra veckor gamla eller äldre. I de fall det är aktuellt rör det sig om för tidigt födda eller med i övrigt mycket låg födelsevikt därtill svag viktuppgång.

Vad stöd-/handmatar du med?

Mjölkersättning (exvis KMR eller RoyalCanin) till kattungar finns på många apotek, veterinärkliniker, välsorterade djuraffärer, samt även via internethandeln. Välj mjölkersättning i pulverform för lång hållbarhet, förvaras i frysen och tas fram och blandas vid behov. Tillägg av successivt ökande mängd CriticalCare i mjölkersättningen från ungefär två veckors ålder (enligt ovan).

Andra alternativ till kattmjölkspulver: Enligt olika källor på nätet uppges valpmjölkspulver samt getmjölk fungera bra för stöd-/handmatning av marsvin. Ytterligare alternativ är näringsdryck som köps på apoteket, välj den med hög proteinhalt och låg kolhydrathalt. Komplettera med fördel med havregrädde för mer fett som behövs vid helmatning. Ges näringsdrycker med högre kolhydrathalt och med låg fetthalt, påverkas tarmbalansen vilket ger bukiga marsvinsungar som även tappar päls. Undvik även vanliga mjölkprodukter som innehåller laktos.

För att stimulera till att äta själv kan du med fördel servera kligröt i tillägg till stöd-/handmatning från ca 1veckas ålder. På fotona nedan blandas 1/3 havregryn, 2/3 kruskakli samt lagom mängd vatten. Obs! Rör bara om, kligröten ska inte kokas.

Extra omvårdnad av marsvinsbebisar

I tillägg till matningen behöver du även hjälpa marsvinsbebisarna att kissa och bajsa. När marsvinsungarna är små masserar man rumpan försiktigt efter varje matning. Använd en bomullsrondell som fuktas i ljummet vatten alternativt en mild våtservett, för att efterlikna marsvinsmammans tunga. Och marsvinsbebisarna gnäller ofta på liknande sätt som om marsvinsmamman tvättat dom.

Ha även gärna moderslösa marsvinsbebisar med annat ”barnkärt” vuxet marsvin som både håller dom små varma, hjälper dom små med hygienen/rumptvätt samt lär dom äta vanlig föda så de snabbare blir självständiga små marsvin.

© Lottie Lundgren