Att välja avelsdjur/avelspar

Inom rasmarsvinsaveln fokuserar vi på att befästa samt förbättra vår utvalda marsvinsras/-färg. Men hur väljer vi då ut de (blivande) avelsdjur som ska få driva vår avel framåt? Vad tittar vi på vid val av avelsdjur – såväl vid inköp som när du ska välja ut dina keepers från de egenuppfödda kullarna? Vad avgör sedan vilken hane/hona som får ingå i ett specifikt avelspar, vilka passar ihop med varandra? Dessa frågeställningar och en del annat hoppas jag kunna belysa med denna text.

För dig som är ny/blivande uppfödare vill jag särskilt rekommendera att läsa ”Några extra råd till dig som är ny/blivande uppfödare”.


Några ord om avel

Innan vi går vidare in på valet av avelsdjur vill jag först nämna några ord om avel.

Viktigt för alla uppfödare är att man bör vara mycket väl påläst inom den ras/färg man avlar både avseende dess rasstandard, exteriör, mentalitet, hälsostatus. Man behöver även vara mycket påläst på marsvins grundläggande behov och skötsel. Det är en förutsättning för att du ska kunna fatta kloka avelsbeslut, kunna säkerställa att dina köpare är väl införstådda med vad det innebär att ha marsvin samt kunna svara på deras frågor och ge dem råd och stöd i marsvinsägandet när så behövs.

Hur aveln bedrivs inom olika raser varierar till viss del samtidigt som de principiella delarna i aveln är desamma. Det avgörande är att finna de avelsmässigt bästa individerna, vilka är mycket goda representanter för sin ras/färg/teckning och använda dessa på ett optimalt sätt och därmed driva rasmarsvinsaveln framåt.

För önskvärda framsteg skall aveln vara målinriktad, långsiktig och hållbar. Läs gärna mer om detta i artikeln ”Målinriktad, långsiktig och hållbar rasmarsvinsavel”.

Välja avelsdjur

Avelsmålen ligger till grund för vilka avelsdjur du ska välja

Rasmarsvinsavel handlar om förädling, det vill säga förbättra samt befästa önskvärda egenskaper. Innan du väljer avelsdjur bör du därför läsa igenom rasstandarden och klargöra vilka specifika mål du har med ditt avelsarbete, dina avelsmål. Utgå från din ras/färgs standard samt karaktärsdrag och fundera över vilka egenskaper du vill se hos ditt ”ideal-rasmarsvin”, både exteriört och avseende mentalitet & hälsa. Reflektera också över vilka egenskaper du tycker är mindre önskvärda, som du vill förbättra eller rent utav selektera bort. Det blir strävan i ditt avelsarbete – dina personliga avelsmål – som bör vara ett komplement till dina långsiktiga rasspecifika avelsmål (de sistnämnda avgörs av din ras/färgs standard).

De flesta erfarna uppfödare använder utställningsresultat som underlag i valet av avelsdjur. Därtill har erfarna uppfödare en rad andra olika kriterier de utgår från vid val av avelsdjur. Ofta har uppfödare olika teorier om vilka individer och linjer som passar ihop. Här handlar det bland annat om vilka filosofier den enskilde uppfödaren har, men även vilka faktiska avelsmål man satt upp och vad man anser vara bästa vägen dit. Det handlar alltså sällan om att någon enskild uppfödare har ”mest rätt” och andra har fel, utan istället kan det finnas flera ”bästa” vägar till avelsmålet och jag som uppfödare väljer den väg som jag anser är bäst för mig och min ras/färg.

Välj avelsdjur med stor omsorg och ha tålamod att vänta på ”rätt” avelsdjur

Är du intresserad av rasmarsvinsavel och vill arbeta med att bevara eller förbättra ”din” utvalda ras/färg, då krävs planering. Vi vill alla föda upp sunda, friska och rastypiska marsvin. Det är därför viktigt att välja avelsdjur med stor omsorg. Alla rasmarsvin bör ej användas i avel. Det brukar löna sig att ha tålamod att vänta på ”rätt” avelsdjur. Detta gäller både när du som är ny/blivande uppfödare ska välja dina första rasmarsvin som skall utgöra starten för ditt avelsarbete, och när du som erfaren uppfödare som ska starta med en för dig ny ras/färg, alternativt ska ta in nya avelsdjur för att ”få in nytt blod”. Se till att välja individer som är mycket goda representanter för sin ras/färg.

Avelsdjuret ska vara (som alla djur vid inköp) frisk samt fri från ärftliga sjukdomar. En avelshona ska vara stark nog (både kroppsligt och mentalt) till att bära, föda fram och ta hand om marsvinsbebisar. Hon ska vara ”moderlig”, vilja ta hand om marsvinsbebisar, vara snäll samt vara ett bra exempel för sina marsvinsungar i hur man uppför sig osv, hon ska vara flocksmart. Det sistnämnda gäller även för avelshanar, de ska vara trygga, stabila, snälla med både honor och andra hanar. Temperamentet är alltid viktigt, men alla passar inte som att bli marsvinsmamma/marsvinspappa.

Avelsdjuren ska självklart också inneha regbevis/stamtavla, samt vara så korrekt enligt rasstandarden som möjligt. Bra är om de har blivit bedömda på något sätt. Detta gäller för både avelshonor och avelshanar. Studera noggrannt såväl regbevis/stamtavla som bedömningssedlar. Vilka gemensamma nämnare finns med dina nuvarande avelsdjur? Vad kan den nya individen tillföra både exteriört och släktskapsmässigt? Fungerar avelslinjerna ihop?

Rådgör med mentor/uppfödare som kan rasen

Det här är ju förstås enklare om man är erfaren uppfödare och varit med ett tag, så att man har sett avkommorna från andra uppfödare och på så sätt ha sett hur de olika avelslinjerna fungerar. Då vet du på ett ungefär vilka djur du kan tänka använda dig av till din uppfödning och vilka du inte vill använda. Men om man är ny kan det vara svårare. En bra sak att börja med som ny/blivande uppfödare är som sagt att prata med andra uppfödare som du känner förtroende för, titta på deras avelsdjur. Även att gå på utställningar och studera olika raser/färger, hur bedöms de?, vilka styrkor/svagheter har ”din” ras/färg?

Prata gärna med den uppfödare du avser köpa dina avelsdjur från och/eller din mentor (ibland är det samma och ibland olika personer). Förhoppningsvis kan du få goda råd och tips gällande val av avelsdjur. Titta igenom regbevis/stamtavlor, förslagsvis tillsammans med uppfödaren som kanske känner till många generationerna bakåt. Vad kan du/ni identifiera för positivt och negativt gällande rastypiskhet, hälsa, mentalitet etcetera.

Välja avelspar

När du kommit så långt att valt ut vilka avelsdjur som ska ingå i din rasmarsvinsavel kommer vi vidare till nästa steg. Att välja ut vilka av dessa avelsdjur som får bilda avelspar med varandra.

Avelshanen och avelshonan ska komplettera varandra

Vi brukar säga att individerna i ett avelspar ska komplettera varandra, det vill säga de ska inte ha samma fel och brister utan det som det ena djuret saknar får gärna det andra ha och vice versa. Du bör således sträva efter att din avelshane kan förstärka din avelshonas positiva egenskaper och samtidigt kompensera för hennes brister i din strävan mot såväl de rasspecifika som de personliga avelsmålen. Har avelsdjuren redan fått avkomma är det även bra att studera deras nedärvningsförmåga, vilka önskvärda egenskaper nedärver de till kommande generation(er).

Studera noggrant såväl avelshanens som avelshonans regbevis/stamtavla innan du bestämmer dig för att de ska utgöra ett avelspar. Vilka gemensamma nämnare finns rent släktskapsmässigt? Vilka raser/färger/teckningar finns i stammen och kan det finnas några oönskade recessiva anlag som de tänkta avelsdjuren eventuellt kan bära på? I det fall hane och hona kommer från olika avelslinjer, fungerar avelslinjerna ihop? Hur kommer avelsparet och deras marsvinsbebisar hjälpa dig att nå närmare ditt avelsmål? Frågor väl värda att reflektera över och kanske har du inte svar på alla frågorna, men tillräckligt för att känna dig trygg i valet av vilken avelshane och vilken avelshona som ska ingå i ditt avelspar.

Avelsdjur av mkt god kvalitet, som bedömts efter sina positiva och negativa sidor och sedan noga placerats i avelspar där individerna förstärker varandras positiva egenskaper och samtidigt kompenserar varandras negativa egenskaperna, ger goda förutsättningar till hög kvalitet på dina kullar/marsvinsungar.

När du kommit så långt att du valt ut din avelshane och din avelshona, det vill säga ditt avelspar, kommer nästa val. Ska du sätta hop ditt avelspar och låta dem bo tillsammans ett antal veckor eller ska du tillämpa handparning? Mer om detta kan du läsa i artikeln ”Att sätta ihop avelspar & handparning”.

Utvärdera dina avelsdjur/avelspar/egenuppfödda marsvinsungar. Vad kan förbättras till nästa generation?

För att framgent kunna utveckla din rasmarsvinsavel är det bra att fortlöpande utvärdera de marsvinsbebisar som föds samt de du väljer ska få stanna och bidra till fortsatt avel, likväl som att du fortlöpande utvärderar dina avelsdjur/avelspar. Fundera på hur väl dina rasmarsvin stämmer in i rasstandarden och vad som kan förbättras till nästa generation. Delta gärna på utställningar för att få reda på vad olika domare som kan rasmarsvin ser för kvaliteter hos just dina djur samt vad du kan förbättra till kommande generation(er). När du ska välja nya avelsdjur (antingen från dina egenuppfödda kullar eller köpa in nytt från någon annan uppfödare) hjälper utställningar dig att veta vilka exteriöra egenskaper samt övriga kvaliteter som du ska leta efter, för att komplettera dina nuvarande avelsdjur med det som de saknar eller egenskaper som kan förbättras. Utställningar är med andra ord ett sätt att utvärdera din avel och en hjälp till att göra kloka avelsbeslut och därmed driva rasmarsvinsaveln framåt. Även att utbyta erfarenheter med uppfödarkollegor och/eller mentor(er) och exempelvis låta dem utvärdera marsvinsbebisarna i dina kullar kan vara till god hjälp, speciellt som ny uppfödare, men även som erfaren uppfödare är det bra och lärorikt att ta del vad andra anser är styrkorna/svagheterna just för dina rasmarsvin.

Några ord om genetikens betydelse inom rasmarsvinsavel

Vi vet idag att enskilda gener styr vilka hårlag/raser/färger våra rasmarsvin får. En god kunskap inom marsvinsgenetiken gör att du som uppfödare lättare kan styra din avel mot önskat resultat. Med genetikens hjälp kan du lära dig att räkna ut vilka anlag marsvinen bär på och därmed har du möjligheten att förutsäga vilka egenskaper (exempelvis färger/teckningar och pälsvarianter) marsvinsbebisarna i en tänkt parning kommer att få. Du vet då också vilka parningar du inte ska genomföra, eftersom de inte ger dig de önskvärda egenskaperna och därmed inte hjälper dig uppnå ditt avelsmål.

De flesta andra egenskaper (utöver hårlag/raser/färger hos våra marsvin) har en komplex nedärvning, vilket innebär att de beror på gener och miljöfaktorer i samverkan. Genom att känna till och ta hänsyn till avelsdjurens släktingars hälsa, mentalitet samt exteriör får man som uppfödare en bättre bild av avelsdjurens nedärvningsförmåga. Det i sin tur skapar möjlighet att fatta kloka avelsbeslut och kombinera avelsdjur som har förutsättningar att ge det avelsresultat man önskar sig.

Sammanfattningsvis

En av de viktigaste uppgifterna inom rasmarsvinsaveln är att föda upp friska, trevliga samt rastypiska marsvin. Detta innebär att du som uppfödare behöver ha kunskap om rasstandarder, genetik och marsvins beteende för att kunna välja lämpliga avelsdjur/avelspar och på så vis lägga grunden till att det föds sunda och trevliga marsvinsbebisar samt att du uppnår dina avelsmål.

Vill du fördjupa dig inom avel och genetik, läs gärna övriga artiklar om avel samt min artikelserie om marsvinsgenetik. Du finner samtliga artiklar via hemsidans huvudmenyn.

Med hopp om trevlig läsning & lycka till med rasmarsvinsaveln.
//Lottie
SMF 114 Crestine’s marsvin

© Lottie Lundgren